Campagne voor meer witte kinderen op zwarte scholen mislukt

Twee zwarte basisscholen in Zuid haalden in 2015 het wereldnieuws toen hun leerlingen de straat op gingen in t-shirts met de tekst 'Is dit wit genoeg voor u?'. Qua aandacht was de actie geslaagd, maar witte leerlingen kwamen er nauwelijks.

De confronterende actie van De Avonturijn (De Pijp) en St. Catharinaschool (Rivierenbuurt) zorgde ervoor dat er ouders langskwamen, maar uiteindelijk durfden die niet de stap te zetten om hun kinderen daadwerkelijk aan te melden. Dat schrijft Het Parool.

Lees ook: Twee zwarte scholen in Zuid voeren actie om witte kinderen te trekken

De scholen laten in de krant weten nog altijd achter de actie te staan. Ook al vonden sommige critici dat ze over de ruggen van kinderen wilden scoren. Er waren ouders die het disciminerend vonden. Ondertussen loopt het aantal leerlingen op de zwarte scholen wel terug en zijn er lokalen over, terwijl andere scholen in dezelfde buurt uit hun voegen barsten.

Witte ouders
Ellen Scheermeijer, sinds begin dit jaar directeur van De Avonturijn, wil nu meer op de behoefte van hoogopgeleide, werkende witte ouders inspelen. 'We willen een integraal kindcentrum worden, met opvang in de school. Voor de lessen, na de lessen, misschien zelfs met warm eten', zegt ze tegen Het Parool.

Lees ook: 'We hebben alle kleuren van de regenboog, behalve wit'

Ook zou ze graag willen dat de overheid zich bemoeit met het onderwerp, maar wethouder Simone Kukenheim (D66) wil ouders niet sturen.

Initialiseren Google Maps
  • Kaart
  • Street view
  • Als er geen beeld verschijnt, is de locatie te ver weg van een street view locatie