Stad

Doorbraak in onderzoek naar dode baby Sloterplas: identiteit vader bekend

31 mei 2018, 16.31 uur · Aangepast 31 mei 2018, 19.44 uur

De politie weet wie de vader is van de dode baby die zo'n twee jaar geleden werd gevonden bij de Sloterplas. Het gaat om een 30-jarige man.

Op woensdag 8 juni vond een wandelaar een overleden baby bij de Sloterplas. Het pasgeboren jongetje zat in een tas en een doek. De tas, waarin het slachtoffertje zat, had eerder in het water gelegen.

Lees ook: Rechercheur over dode baby Sloterplas: 'Niet te beschrijven wat het met mij deed'

Onduidelijk of vader opgepakt is
Een woordvoerder van de politie wil niet zeggen of de 30-jarige vader opgepakt is. Dat de identiteit van de vader nu vastgesteld is, wordt wel gezien als een 'doorbraak in het onderzoek'.

De identiteit van de moeder van de overleden baby is nog niet achterhaald. 'Iets wat nog altijd een belangrijk doel is voor de recherche zodat zij professionele hulp kan krijgen', laat de politie weten.

Lees ook: Behoefte aan stille tocht voor dode baby: 'Je wil het toch uiten'

Getuigen
Al sinds de vondst van de baby is hetzelfde onderzoeksteam van de politie met de zaak bezig. Er was meerdere keren aandacht voor in opsporingsprogramma's en er werden getuigen gezocht bij de Sloterplas, maar dat leek eerder nog niet te leiden tot de identiteit van de ouders. 

Uit DNA-onderzoek op het lichaam van de baby bleek eerder wel dat de vader vermoedelijk uit (Noord-)Afrika en de noordelijke randen van het Middellandse zeegebied komt. De moeder komt mogelijk uit Europa of uit Noord-Afrika.

Lees ook: Ongeloof bij omwonenden Sloterplas: 'Echt heel verdrietig'

Openbare afscheidsdienst
Het kindje is eind augustus begraven op begraafplaats Sint Barbara. Het jongetje kreeg een openbare afscheidsdienst, waar onder meer rechercheurs en de stadsdichter aanwezig waren.

De politie wil niet vertellen hoe de rechercheurs achter de identiteit van de man zijn gekomen.