112

KNVB, gemeente en horeca bereiden zich voor op weekend met stakende agenten

10 september 2018, 15.09 uur · Aangepast 10 september 2018, 16.31 uur

Anne Sachtleven
Anne Sachtleven

Het is nog volstrekt onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de aangekondigde stakingsactie van de politiebonden. Instanties zoals de gemeente, de KNVB en horecabelangenverenigingen houden de acties scherp in de gaten en beraden zich op eventuele maatregelen.

Stakende agenten pakken komend weekend van vrijdag 14 september 18.00 uur tot zondag 16 september 23.59 uur alleen werk met spoed op, al het andere reguliere politiewerk zal niet worden gedaan.

Lees ook: Politie start bonnenactie uit protest: 'Agenten worden uitgeknepen als citroenen'

Ajax - Groningen
Uitgaansgebieden hoeven niet te rekenen op toezicht en ook bij de wedstrijd van Ajax tegen Groningen in de Arena zaterdagavond zal hoogstwaarschijnlijk geen politie aanwezig zijn. Wat voor gevolgen dit voor de wedstrijd heeft, is nog onduidelijk. Ajax verwijst door naar de politie, terwijl de KNVB nog in afwachting is van een officieel bericht van de politie.

Uitgaanspleinen
Robert Domhof van Belangenvereniging Horeca Leidsebuurt verwacht niet dat de veiligheid op de pleinen tijdens de uitgaansavonden in het geding komt. 'We hebben op het Leidseplein hosts rondlopen die al voor rust zorgen. Bovendien rukken agenten nog wel uit bij calamiteiten. Het zal alleen misschien iets langer duren voordat de politie arriveert. Morgen hebben we hier een bespreking over met de hosts, maar ik verwacht geen problemen.'

Lees ook: Politie voert vanochtend actie: 'Veiligheid blijft overeind'

Burgemeester in overleg
Burgemeester Femke Halsema heeft goed overleg met de politie en houdt de situatie in de gaten, meldt haar woordvoerder. Cees van de Roer, vice-voorzitter van politiebond ACP bij de Eenheid Amsterdam, zegt dat de oproep van de politiebonden breed binnen de eenheid wordt gedragen. 'De bonden hebben deze week overleg met de eenheidsleiding over hoeveel agenten er worden ingezet.'

Alleen noodhulp
Volgens Van de Roer betekenen de acties niet dat er helemaal geen agenten meer aan het werk zijn. 'De dienst is opgesplitst in regulier en noodhulp. De agenten die een reguliere dienst draaien zullen niet aan het werk zijn, maar de agenten die de noodhulpdienst draaien wel.' Wie 112 belt, kan dus gewoon op de politie rekenen. Ook de aanrijtijden zouden niet in het geding zijn.

Lees ook: Agenten verlaten binnenstad: 'Betreden op eigen risico'

#geenspoedgeenpolitie
Met de oproep #geenspoedgeenpolitie worden agenten in heel Nederland opgeroepen om het werk neer te leggen. Basisteams, recherche, ondersteuning, leiding: alles zonder spoed komt stil te liggen. Dit betekent gesloten politiebureaus en geen politieondersteuning bij evenementen. Met de actie willen de bonden de druk opvoeren op minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in de strijd om een betere cao.