Politiek

Zoektocht naar biologisch afbreekbare tie-wraps voor fietswielen

11 september 2018, 23.05 uur · Aangepast 11 september 2018, 23.25 uur

De gemeente is op zoek naar biologisch afbreekbare tie-wraps. De exemplaren die nu worden gebruikt zouden milieuschade veroorzaken.

Handhavers bevestigen de tie-wraps aan een fietswiel en een fietsframe om te zien of een fiets lange tijd ongebruikt blijft. Als er wordt gefietst, gaat de tie-wrap namelijk kapot en anders blijft deze vastzitten.

Lees ook: Mysterieuze tie-wraps om fietswielen Centraal Station

Bron van verontreiniging
De Partij voor de Dieren is niet blij met deze manier van plastic 'in de openbare ruimte verspreiden'. De partij vroeg het stadsbestuur daarom eerder om opheldering. Het stadsbestuur laat vandaag weten te erkennen dat 'de tie-wraps een bron van verontreiniging zijn'.

Mochten er geen biologisch afbreekbare exemplaren te vinden zijn, dan kan de zogenoemde 'krijtstreepmethode' volgens de gemeente ook een oplossing zijn. 'Daarbij wordt naast een vast onderdeel een krijtstreepje op het loopvlak van een band gezet en kan later geconstateerd worden of de fiets in de tussentijd verplaatst is.'

Lees ook: Gemeente haalde 80.000 fietsen van straat

Onterecht
Aan deze methode zit wel een mogelijk nadeel. 'Het wiel kan ook bij de geringste beweging op dezelfde locatie iets draaien, waardoor de fiets onterecht als 'verplaatst en opnieuw geparkeerd' zou kunnen worden beschouwd.'

Het stadsbestuur zegt dat er van de huidige tie-wraps wordt afgestapt als uit onderzoek is gebleken dat de krijtmethode 'in alle gevallen volstaat' of als er biologisch afbreekbare tie-wraps zijn gevonden.