Cultuur

Bonnie (44) danst al 25 jaar op het allerhoogste niveau

12 september 2018, 20.27 uur · Aangepast 12 september 2018, 22.03 uur

Scapino Ballet Rotterdam
Scapino Ballet Rotterdam

Bonnie (44) was voorbestemd om klassiek danseres te worden bij het Nationale Ballet, maar werd verliefd op een ander dansgezelschap. Ze koos voor het Scapino Ballet Rotterdam, waar zij uitgroeide tot één van Nederlands beste danseressen.

Hoewel Bonnie’s hele leven sinds haar tiende om ballet draait, droomde zij als kind niet van een carrière als balletdanseres. 'Als ik geen violist zou worden, dan toch wel piloot.' wist zij zeker. 'Maar mijn tante, waar ik erg tegenop keek, zat op ballet en dus wilde ik dat ook.'

Bonnie bleek een natuurtalent te zijn en het duurde niet lang voordat ze werd gescout. Op haar tiende maakte ze de overstap naar de Nationale Ballet Academie in Amsterdam, waar ze haar opleiding tot klassiek danseres met vlag en wimpel doorliep. Toen Bonnie afstudeerde kreeg ze meteen een contract bij het Nationale Ballet aangeboden, maar ze voelde dat ze bij het modernere Scapino Ballet meer op haar plek was.

De tekst gaat verder onder de video.

Scapino Ballet Rotterdam
Scapino werd vlak na de oorlog in 1945 in Amsterdam opgericht door Hans Snoek, die met dans kleur terug wilde brengen op de gezichten van kinderen. Vandaag de dag staat het gezelschap bekend om zijn eigenzinnige en vernieuwende dansvoorstellingen. Zo werkte het gezelschap al eens samen met circusartiesten, bekende popgroepen en een operagezelschap.

Na een korte kennismaking met het gezelschap, raakte Bonnie op slag verliefd op het Scapino-gezelschap. 'Het was een moeilijke tijd. Iedereen dacht dat mijn keuze voor het Scapino Ballet een impulsieve keuze was, maar ik heb gekozen met het hart.' Bonnie is tot de dag van vandaag nog dolbij met haar keuze.

De Gouden Zwaan
Ze werd al snel een waar boegbeeld van Scapino en ontwikkelde zich tot een van Nederlands beste danseressen. In 2013 werd haar carrière bekroond met 'de Oscar van de Nederlandse dans': de Gouden Zwaan.

Bonnie viert dit jaar haar 25-jarig jubileum bij Scapino, waar zij nog iedere dag het maximale geeft. 'Je moet er een hele hoop voor laten. Maar als dat je passie is, dan doe je dat.' 

Ze is inmiddels 44 en heeft een gezin met twee kinderen. Vanaf vrijdag staat Bonnie twee weken lang in Koninklijk Theater Carré. Een mooi hoogtepunt om mee te stoppen zou je denken, maar Bonnie wil nog lang niet van het podium. 'Ik durf het bijna niet te zeggen, maar als het lichaam het toelaat dans ik nog twee jaar door.'