Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Draaien nieuwe parkeertarieven ondernemers de nek om?

3 november 2018, 18.23 uur · Aangepast 3 november 2018, 19.02 uur

Dat veel Amsterdammers niet staan te juichen om de forse verhoging van de parkeertarieven was te verwachten, maar in de Indische Buurt zijn ze wel erg geschrokken. Daar is de prijs bijna verdubbeld: van 2,40 euro per uur naar maar liefst 4,50 euro per uur. De ondernemers zijn bang dat hun klanten hierdoor wegblijven.

'Ik ben bang dat er minder bezoekers zullen komen om een leuke wandeling te maken of eten te halen. Dat betekent minder omzet voor ons', vertelt Gaby Akkrum van Majesteit Taart in de Javastraat.

Een paar meter verderop zit schoenmaker Mo Oncul met dezelfde zorgen: 'Veel winkels redden het al niet omdat veel mensen online kopen. Als het parkeertarief duurder wordt dan ben ik bang dat nog meer winkels dichtgaan.'

Lees ook: Forse stijging parkeertarieven; parkeren in centrum straks 7,50 per uur

Luchtkwaliteit
In alle stadsdelen gaan de parkeertarieven flink omhoog. Het recordbedrag ligt in het Centrum met 7,50 euro per uur, maar daar lag de prijs al hoog. In de Indische Buurt gaan automobilisten bijna het dubbele betalen.

Volgens milieu-en mobiliteitsexpert Hans Voerknecht is dit van levensbelang: 'Tijdens verkiezingsdebatten kwam aan de orde dat een behoorlijk aantal Amsterdammers te horen krijgt van hun huisarts dat vanwege de slechte luchtkwaliteit eigenlijk niet meer in Amsterdam kunnen blijven wonen.'

Lees ook: Gratis parkeren in grootste deel Noord voorbij: 'Absurd, maar bij veranderingen komen veranderingen'

'Juist goed voor winkeliers'
De oorzaak zou de grote hoeveelheid auto's zijn: 'Een van de maatregelen, die daarvoor kan helpen, is het verhogen van de parkeertarieven' vertelt Voerknecht.

In Wenen verhoogden ze de parkeertarieven ook en ook daar werd steen en been geklaagd door de ondernemers. 'Maar wat daar nu blijkt is dat de omzet van de winkeliers juist is toegenomen, omdat het prettiger winkelen is zonder zoveel auto's', aldus Voerknecht.