Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

AMC kocht honderden hoofden bij omstreden Amerikaans bedrijf

8 december 2018, 20.34 uur · Aangepast 9 december 2018, 09.04 uur · Foto: AT5

Het AMC-ziekenhuis heeft de afgelopen tien jaar honderden hoofden gekocht van een omstreden bedrijf uit Amerika. De hoofden zijn van mensen die hun lichaam ter beschikking stelden aan de wetenschap. De hoofden werden gebruikt voor onderwijs.

Dat blijkt uit een onderzoek van persbureau Reuters en Nieuwsuur. Het ziekenhuis kocht tussen 2008 en 2018 ieder jaar tussen de 30 en 50 diepgevroren hoofden.

Het AMC kocht de hoofden bij zeer winstmakende commerciële bedrijven als Science Care. Dat bedrijf handelde in de lichaamsdelen. Nadat Reuters en Nieuwsuur vragen over de gang van zaken stelden, is het ziekenhuis gestopt met het aankopen van de hoofden uit de VS. 

Slechte voorlichting
De bedrijven Science Care en MedCure kwamen dit jaar in opspraak omdat ze nabestaanden niet goed hadden voorgelicht over wat er precies gebeurde met gedoneerde lichamen. Dat bleek uit berichtgeving van Reuters. Familieleden waren niet op de hoogte dat de lichamen over de hele wereld werden verhandeld. De FBI is inmiddels een onderzoek gestart. 

Tegen Nieuwsuur zegt Freek Dikkers van het AMC dat het ziekenhuis niet op de hoogte was van de praktijken bij de bedrijven. 'Wij hebben negen dagen geleden de laatste levering gehad. En dit is echt de laatste geweest.'