Cultuur

Voorzitter Stedelijk: 'Voor 1 juli is er een nieuwe artistiek directeur'

11 januari 2019, 08.15 uur · Aangepast 13 januari 2019, 10.48 uur

Whatsapp

Het Stedelijk Museum heeft voor 1 juli een nieuwe artistiek directeur. Dat zegt tijdelijk voorzitter van de raad van toezicht Truze Lodder in De Volkskrant. Het museum is druk bezig om een opvolger te vinden voor de vertrokken Beatrix Ruf.

Lodder noemt het 'van levensbelang' dat het museum nu de juiste artistiek directeur kiest. 'Beheersing van de Nederlandse taal is een pré. Mocht het een buitenlander worden dan moet die de ambitie hebben zich gauw thuis te voelen in Nederland.' 

Volgens Lodder is er al behoorlijk wat interesse getoond in de functie. Toch roept zij lezers van het interview op om met suggesties te komen. Lodder zegt dat er pas na de aanstelling van een artistiek directeur zal worden gekeken naar een nieuwe zakelijk directeur. 

Lees ook: Raad van Toezicht Stedelijk Museum stapt op; Truze Lodder benoemd als voorzitter

Afgelopen zomer werd Lodder door wethouder Cultuur Touria Meliani gevraagd om voorzitter te worden van de raad van toezicht van het Stedelijk. Haar opdracht was om na een lange periode van chaos weer orde te scheppen bij het museum. Het vinden van een vervanger voor artistiek directeur Beatrix Ruf is daarbij één van haar belangrijkste opdrachten. 

Lees ook: Stedelijk Museum-directeur Beatrix Ruf stapt per direct op

Ruf kwam in oktober 2017 in opspraak vanwege haar nevenactiviteiten. Ze zou voor een flink bedrag hebben bijgeklust met haar adviesbureau en werd daarom beschuldigd van belangenverstrengeling. Driekwart jaar later oordeelde een onderzoeksrapport dat dat ten onrechte was, maar toen was Ruf inmiddels opgestapt.

Lees ook: OR en directie Stedelijk zien niets in terugkeer oud-directeur Ruf

Even was er nog sprake van een terugkeer van Ruf als creatief directeur. Dat idee werd breed gesteund in de kunstwereld, maar uit geheime documenten in handen van AT5 bleek later dat de OR en de directie daar niets in zagen.

Whatsapp