Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

23 jaar en 2 jaar rijervaring: PvdA wil minimumleeftijd voor taxichauffeurs

17 januari 2019, 07.00 uur · Aangepast 21 januari 2019, 17.36 uur

Zware ongelukken met in enkele gevallen zelfs een dodelijke afloop, waarbij veelal jonge taxichauffeurs betrokken zijn. De PvdA wil de veiligheid rond het taxivervoer aanpakken door een minimumleeftijd voor taxichauffeurs in te stellen.

De partij pleit voor de maatregel tijdens een commissievergadering op de Stopera. Mensen die taxichauffeur willen worden zouden volgens raadslid Dennis Boutkan minimaal 23 jaar oud moeten zijn en minimaal twee jaar hun rijbewijs moeten hebben. De PvdA ziet vooral problemen bij de jonge chauffeurs die rijden voor taxi-app Uber. Die chauffeurs moeten volgens de partij veel uren maken omdat ze slecht betaald krijgen.

Lees ook: Zus van overleden Mare: 'Taxi-apps moeten veranderen, anders komen er meer ongelukken'

'Jonge chauffeurs in bescherming nemen'
'De vermoeidheid die daardoor optreedt in combinatie met leeftijd en onervarenheid leidt tot potentieel gevaarlijke situaties en vergroot het ongevalsrisico', zegt Boutkan. Hij wil dat de maatregelen snel genomen worden om 'zowel jonge chauffeurs als kwetsbare Amsterdamse medeweggebruikers in bescherming te nemen.'

Lees ook: Fietsster (24) overleden na aanrijding met taxi Heemstedestraat

De partij zegt dat de toelatingseisen voor taxichauffeurs die rijden voor zogenaamde Toegelaten Taxi Organisaties vele malen hoger zijn, dan die voor chauffeurs die besluiten voor Uber te gaan werken.

'Zelfde werk, minder hoge eisen'
'Bij TTO’s moet je auto aan duurzaamheidseisen voldoen en krijg je psychologische testen', aldus Boutkan. 'Het is natuurlijk heel raar dat de eisen voor Uber-chauffeurs veel minder hoog zijn terwijl ze in feite hetzelfde werk doen. Dit willen we dus ondervangen door de minimale leeftijd voor alle chauffeurs te verhogen naar 23 jaar.'

Lees ook: Reportage: Weet jij wie jouw chauffeur is? De schimmige handel in Uber-accounts

Het instellen van de leeftijdsgrens is niet de enige 'taxi-maatregel' die de partij wil nemen. 'Er moet een gelijk speelveld komen met gelijke regels voor de opstapmarkt (TTO) en de bestelmarkt (Uber). Pas dan kunnen we tot echt duurzame oplossingen komen die bescherming bieden voor iedereen.'

Wethouder Sharon Dijksma van Verkeer heeft afgelopen maandag een 'stevig' gesprek gehad met de directeur Europa van taxi-app Uber. 'Het bedrijf heeft daarin aangegeven de vreselijke ongevallen zeer te betreuren, en daar ook verantwoordelijkheid voor te nemen', zegt de wethouder in een reactie aan AT5. Sinds begin december zijn Uberrijders in de stad verplicht minimaal tien uur pauze te houden na twaalf uur rijden.

Lees ook: Aantal ongelukken met Uber-chauffeurs baart Uber grote zorgen

Kamervragen
Het voorstel voor de minimumleeftijd voor taxichauffeurs wordt ook gedragen door de PvdA-fractie in Den Haag. Kamerlid Gijs van Dijk heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen.