Start van hoofdcontent

112

NL
V

Recherche staat voor raadsel na vondst romp: 'Waar is de rest van het lichaam?'

23 januari 2019, 17.31 uur · Aangepast 24 januari 2019, 10.32 uur

De recherche weet nog niet van wie de romp is die afgelopen in een koffer werd gevonden op de oever van de Zuider IJdijk. Het is ook nog maar de vraag of de identiteit van het slachtoffer überhaupt kan worden achterhaald.

'Het is natuurlijk heel luguber dat er een romp in een koffer zit. Je mist onderdelen van een menselijk lichaam', zegt politiewoordvoerder Esther Izaks tegen AT5. 'We hebben veel onderzoek gedaan in de omgeving, maar het heeft nog niks opgeleverd. De grote vraag is: waar is de rest van het lichaam?'

Eerste keer gemist
De politie kreeg al op 11 januari een telefoontje van een voorbijganger over de koffer. Agenten zijn toen op onderzoek uitgegaan, maar konden de koffer op dat moment niet vinden. Acht dagen later kwam er opnieuw een melding binnen van iemand die het verdacht vond dat de koffer op de oever stond. 

Lees ook: Gevonden stoffelijk overschot Zuider IJdijk is romp van een vrouw

DNA-onderzoek
Timme Dankers zegt dat een patholoog-anatoom bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uitzoekt wat de identiteit is van het slachtoffer. Dankers is directeur van een particulier forensisch onderzoeksbureau dat vaak op verzoek van advocaten DNA-materiaal onderzoekt. 

Botmerg
De DNA-specialist legt uit dat het NFI onderzoekt doet op de romp om de identiteit van het slachtoffer te achterhalen. Normaal gesproken wordt gekeken naar vingerafdrukken of gebitsgegevens, maar dat wordt in dit geval ingewikkeld, omdat er tot nu toe alleen een romp is gevonden. 

'DNA kan worden veiliggesteld uit het botmerg in een bot. Het DNA zit in het grootste bot wat beschikbaar is en dat wordt er uitgehaald', zegt Dankers. Dat profiel wordt vervolgens vergeleken met de al beschikbare DNA-profielen in verschillende databanken. 'We hebben een databank voor strafzaken en ook voor vermiste personen. De vraag is of het slachtoffer in een van de databanken zit. 

Vaker lichaamsdelen gevonden
Het is overigens niet de eerste keer dat in Amsterdam een lichaamsdeel wordt gevonden en de identiteit niet kan worden vastgesteld. Zo ontdekten twee vissers in 2005 een hoofd in het water van de Nieuwe Goud in Noord. 'Je ziet het hoofd en je schrikt. Je gaat het onderzoeken en het wordt alsmaar naarder', zei een van de vissers vorig jaar in Opsporing Verzocht. De identiteit van dat slachtoffer is tot op de dag van vandaag niet vastgesteld.