Dag van herdenking Bijlmerramp morgen live te volgen via AT5

Het is morgen 25 jaar geleden dat de Bijlmerramp zich voltrok in Zuidoost. Een Boeing 747 van El Al boordde zich die zondagavond in de flats Groeneveen en Klein-Kruiberg, 43 mensen kwamen om het leven. AT5 staat morgenmiddag volledig in het teken van de herdenkingsplechtigheden.

Het eerste herdenkingsmoment is 's middags om 15.00 uur. Dan wordt op de plek van de ramp de Pa Sembrug onthuld. Vlak nadat het vliegtuig was neergestort, redde hij een 10-jarige jongen uit de vlammen van flat Groeneveen. Hij liep daarbij zelf ernstige brandwonden op, Willem 'Pa Sem' Symor overleed in 2008 in Suriname. 

Lees ook: Pa Sem, 'de held van de Bijlmer', krijgt een eigen brug in Zuidoost

Symbool voor alle helden
De Pa Sembrug dient als symbool voor alle 'helden en hulpverleners, reddingswerkers en rampbestrijders, onderzoekers en actievoerders, zowel vrijwillige als professionele die zich manifesteerden bij de ramp en in vele jaren erna', schrijft het comité dat zich jarenlang hard heeft gemaakt voor een passend eerbetoon.  

Om 17.00 uur start in het CEC-gebouw aan de Bijlmerdreef een herdenkingsbijeenkomst waar o.a. loco-burgemeester Kajsa Ollongren en stadsdeelbestuurder Muriël Dalgliesh een toespraak zullen houden. 

Lees ook: Alles over de Bijlmerramp, 25 jaar later

Stille Tocht
Daar vandaan volgt om ongeveer 18.00 uur een stille tocht naar het Groeiend Monument. Daar zal een minuut stilte worden gehouden en meerdere kransen gelegd worden voor de slachtoffers. Het geheel hier wordt muzikaal omlijst door het kinderkoor van de basisschool Crescendo. 

Na de herdenking praat Waldy van Geenen vanaf 19.00 uur met oud-directeur van het Leger des Heils Henk Dijkstra, wethouder Eric van der Burg en ooggetuige Henk van der Belt. 

Programma live te zien via AT5.nl/live en Facebook.com/AT5

15.00 - 15.40: Onthulling Pa Sembrug
17.00 - 17.55: Herdenking CEC-gebouw
18.00 - 18.55: Stille tocht en herdenking bij Het Groeiend Monument
19.00 - 19.25: Waldy van Geenen met Eric van der Burg, Henk Dijkstra en Henk van der Belt