Schoolklas bereidt herdenking voor: 'De Bijlmer mag dit nooit vergeten'

Leerlingen van basisschool Crescendo in Zuidoost zijn al twee weken aan het oefenen voor de Bijlmerramp herdenking van morgen. Ze treden op bij het Groeiend Monument na toespraken van onder andere loco-burgemeester Kajsa Ollongren. 'De Bijlmer mag dit nooit vergeten', aldus een leerling.

Juf Lydia Verbond laat ieder jaar weer de verschrikkelijke beelden zien van 4 oktober 1992, de dag dat een Israëlisch vrachtvliegtuig van El Al zich in de flats Groeneveen en Kruitberg boorde. Die beelden maken indruk op de kinderen: 'Als ik die filmpjes zie lijkt het of ik er bij was. Ik heb gewoon medelijden met die mensen', zegt een leerling.

Een grote vogel
De groep mag woensdag twee liedjes laten horen. Een van de liedjes gaat over de 'dromen van mensen die er niet meer zijn door een grote vogel. Met die vogel bedoelen we het vliegtuig', vertelt één van de zangeressen. 

Zie ook: Documentaire 25 jaar na de Bijlmerramp: 'je wilde wel, maar je kon niet helpen'

Tante omgekomen
Het is 25 jaar geleden maar ook deze jonge kinderen kennen de verhalen. 'Ik had een tante die bij de Bijlmerramp is omgekomen', vertelt een jongen. 'Mijn oma heeft het meegemaakt, echt heel erg', zegt een klasgenootje.

Lees ook: Dag van herdenking Bijlmerramp morgen live te volgen via AT5

AT5 staat woensdag volledig in het teken van de ramp. Om 15:00 uur is de onthulling van de Pa Sembrug, vervolgens zijn er verschillende herdenkingsbijeenkomsten. Bij het Groeiend Monument vindt een stille tocht plaats.