Amsterdam herdenkt: Bijlmerramp 25 jaar geleden

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al zich in de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg boorde. De dag waarop 43 mensen het leven lieten, wordt vandaag uitgebreid herdacht.

Ik zei: "ik weet niet welke idioot op een brommer zonder uitlaat hier passeert"', vertelt ex-militair John Banel. Hij was als één van de eersten ter plaatse. Hij schetst de momenten voor, tijdens en na de ramp in een documentaire van AT5. 'Ik keek naar buiten, en zag het toestel met twee motoren aan één kant hangen.'

Zie: Documentaire 25 jaar na de Bijlmerramp: 'je wilde wel, maar je kon niet helpen'

De herdenkingen starten om 15:00 uur met de onthulling van de Pa Sembrug. Hij redde een 10-jarige jongen uit de vlammen van flat Groeneveen. 'De Pa Sembrug dient als symbool voor alle 'helden en hulpverleners, reddingswerkers en rampbestrijders, onderzoekers en actievoerders, zowel vrijwillige als professionele die zich manifesteerden bij de ramp en in vele jaren erna', schrijft het comité dat zich jarenlang hard heeft gemaakt voor een passend eerbetoon.  

Na de onthulling is er een herdenking waarbij onder andere loco-burgemeester Kajsa Ollongren zal spreken. Tot slot wordt er een stille tocht gelopen bij het Groeiend Monument.

Geheugen gegrift
Tot op de dag van vandaag staat de bewuste dag in het geheugen van veel Amsterdammers gegrift. Ook hulpverleners kijken emotioneel terug. 'We hebben echt staan knokken. Er kwamen honderden mensen op de rampplek af. Die hadden er helemaal niets mee te maken hadden', vertelt agent Leo Dortland in een openhartig gesprek. De politie werd na de ramp geconfronteerd met 1500 vermisten.

Zie: Docu: Plunderingen tijdens Bijlmerramp: 'Mensen renden weg met magnetrons en televisies'

AT5 besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan de Bijlmerramp en herdenkingen. Het onderstaande programma is live te zien via AT5.nl/live en Facebook.com/AT5:

15.00 - 15.40: Onthulling Pa Sembrug
17.00 - 17.55: Herdenking CEC-gebouw
18.00 - 18.55: Stille tocht en herdenking bij Het Groeiend Monument
19.00 - 19.25: Waldy van Geenen met Eric van der Burg, Henk Dijkstra en Henk van der Belt