Bijlmerramp 25 jaar later: 'Allemaal gillen, dat blijft je maar bij'

Het is deze week precies 25 jaar geleden dat een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. 43 mensen kwamen bij de Bijlmerramp om het leven. AT5 kijkt een week lang terug op het nieuws van toen.

Precies 25 jaar geleden, op 5 oktober 1992, werd duidelijk hoe groot de ravage was op de rampplek. AT5 sprak met ooggetuige To Kassenaar. Samen met haar man en zoon was ze de avond ervoor thuis toen het vliegtuig rakelings over hun flat kwam. 'Het ging zo snel, mijn man en mijn zoon kwamen vallend de keuken in, want die dachten dat het hierop gebeurde', vertelt ze vanaf de portiek met de rampplek op de achtergrond.

'Het is zo iets verschrikkelijks'
'We zijn er allemaal kapot van. We kunnen echt niet verder meer. Het is vreselijk. Allemaal gillen, dat gillen blijft je maar bij. Je hebt zelf ook gegild. Het is zo iets verschrikkelijks.' Ze vertelt in tranen hoe ze de vuurzee van de avond en nacht ervoor maar voor zich blijft zien.

Op dezelfde dag kwam ook Koningin Beatrix poolshoogte nemen en haar medeleven betuigen. Een zichtbaar aangeslagen koning liep samen met onder andere burgemeester Ed van Thijn langs de puinhopen bij de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. Daarna ging zij naar het Bijlmersportcentrum waar slachtoffers van de Bijlmerramp werden opgevangen.

Kijk voor meer verhalen op onze special: Bijlmerramp 25 jaar later.