Bijlmerramp 25 jaar later: Speurtocht naar slachtoffers

Het is deze week precies 25 jaar geleden dat een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg. 43 mensen kwamen bij de Bijlmerramp om het leven. AT5 kijkt een week lang terug op het nieuws van toen.

Op 6 oktober 1992, precies twee dagen na de crash, begon het bergen van de puin. Dreiging van instortingsgevaar was gaan liggen en daarom werd er met man en macht gezocht naar bewoners van de flats. Met hoogwerkers en bulldozers werden de brokstukken geruimd, zodat hulpverleners konden beginnen aan hun speurtocht naar slachtoffers.

Zodra de grote stukken beton uit de weg waren, konden er meer lichamen gevonden worden. Deze werden overgebracht naar loods 11 op Schiphol-Oost, waar een speciaal team van de rijkspolitie zich bekommerde om de identificatie. 

Troosteloos
De Klein-Kruitberg flat was tegen instorting gestut. Woningen die in de flat intakt waren gebleven mochten door de oorspronkelijke bewoners bezocht worden. Zij hadden dan de kans om te zien of hun woning enigzins beschadigd was en konden spullen meenemen. 

De sfeer rondom de verwoeste flats was troosteloos en ook de hulpverleners konden de grootte van de ramp amper bevatten.

Kijk voor meer verhalen op onze special: Bijlmerramp 25 jaar later.