Bouw Woon Leef loopt deze maand over de Rode Loper

De stad verandert. Langs het nieuw ingerichte Damrak ging begin december de nieuwe Beurspassage en Primark open.

Het AT5-programma Bouw Woon Leef gaat deze maand de Rode Loper af. De stadsentree, die de gemeente sinds 2013 aan het opknappen is, loopt van het Centraal Station tot de kruising van de Ferdinand Bolstraat en de Van Ostadestraat. Er werd geïnvesteerd in het project om de stad een nieuwe entree voor de bezoekers én bewoners te geven. Maar komen die Amsterdammers hier nog wel? Bouw Woon Leef gaat deze week op bezoek bij de bewoners, bedrijven en bezoekers van de Rode Loper om te peilen wat zij van de herinrichting vinden.

Damrak
Het eerste deel, het Damrak, is al grotendeels voltooid. De betonnen gevel van het oude C&A-gebouw is vervangen door een nieuwe gevelwand en binnenkort zal ook het Beursplein onder handen worden genomen. Onder het plein wordt een stalling voor 1700 fietsen gebouwd, zodat er op het plein minder fietsen geparkeerd zullen worden en er meer ruimte komt voor bijvoorbeeld terrassen.

Architectuurcriticus Jaap Huisman is over sommige veranderingen positiever dan over andere. De nieuwe passage noemt hij een betoverende plek: 'Volgens mij is het een mengvorm tussen Tuschinski en de Moskouse metro'. Minder gelukkig vindt hij de keuze voor de nieuwe gevelwand van het oude C&A-gebouw: 'Het is ook weer een beetje doorgeschoten voor mijn gevoel. Je moet ook een beetje terughoudend zijn. Dit gebouw heeft absoluut geen rust.'