Bouw Woon Leef over internationalisering: 'Het jaagt de echte Amsterdammer weg'

Amsterdam heeft 13.000 mensen welkom mogen heten in 2016, veel daarvan zijn immigranten. Wat betekent de toenemende drukte voor het leven in de stad?

Het AT5-programma Bouw Woon Leef kijkt deze maand naar de internationalisering van Amsterdam. Amsterdam is de snelst groeiende stad van Nederland door de instroom van buiten Nederland. Tegelijkertijd loopt de stad leeg door binnenlandse verhuizingen: 3.000 mensen hebben het afgelopen jaar de stad verlaten om hun heil te zoeken in een andere stad.

'Amsterdam is niet meer zo gezellig als het ooit was'
In ons programma spraken wij met een aantal Amsterdammers over dit onderwerp.  Mede door de komst van immigranten is de Amsterdamse bevolking het afgelopen jaar gegroeid met 13.000 nieuwe inwoners en daar is niet iedereen even blij mee: 'Het jaagt de echte Amsterdammer weg'. Redenen die worden gegeven zijn de toenemende drukte en de Engelse taal die de hoofdrol speelt in de horeca.

Lees ook: Recordaantal buitenlandse bedrijven kwam afgelopen jaar naar Amsterdam

Komende maand zetten we deze ontwikkeling in een breder perspectief. We spreken een sociaal geograaf en een cultureel antropoloog over de gevolgen van internationalisering voor de stad. Kan de stad dit aan? We zien hoe een woningcorporatie een kantoorpand ombouwt tot woningen voor statushouders en jongeren en we kijken hoe expats zich moeten redden op de steeds krappere woningmarkt. En vinden de Amsterdammers op straat zo’n internationale stad wel cool of juist een probleem? Is de stad op deze instroom van buitenlanders ingericht?

De laatste nieuwtjes van Bouw Woon Leef? Abonneer je hier