Bouw Woon Leef: Is Nieuw-West het stadsdeel van de toekomst?

Dagelijks wordt er in Amsterdam gebouwd, ingericht, heringericht, gesloopt of getransformeerd. Waar, hoe, waarom en voor wie? Daar geeft Bouw Woon Leef antwoord op.

Het AT5-programma Bouw Woon Leef kijkt deze maand naar Nieuw-West, een stadsdeel waar wonen nog enigszins betaalbaar is. Daarnaast komt een aanzienlijk deel van de 50.000 woningen die in 2025 moeten zijn gebouwd in Nieuw-West. Wordt Nieuw-West dan nu eindelijk een stuk stad in plaats van een buitenwijk?

Nieuw-West is nu nog een echte buitenwijk van de stad. Na de oorlog werd de wijk gebouwd volgens het ideaal van de tuinstad: Licht, lucht en ruimte. In de jaren '90 volgden twee decennia van sloop en nieuwbouw. Maar vanwege de crisis kwam hier abrupt een einde aan. Nieuw-West lag er aangetast bij en veel bouwprojecten lagen stil.

Nu de woningnood hoog is en er weinig plek is om betaalbaar te bouwen en wonen binnen de ring hopen beleggers, corporaties en bouwers hun geluk te vinden buiten de ring. Maar wat zij nu aantreffen is een half vernieuwd stadsdeel, door bewoners beoordeeld met magere 6,7. Het laagste cijfer van alle stadsdelen in Amsterdam.

Stadswijk of parkstad?
Hoe verder met Nieuw-West nu de bouwwoede zich gaat uitbreiden over dit stadsdeel? We vragen het aan twee experts en tevens bewoners van Nieuw-West. Paulus de Wilt was stadsdeelwethouder in crisistijd. We vroegen hem wat hij als eerste zou aanpakken nu het geld weer rijkelijk vloeit. Stedenbouwkundige Wouter Veldhuis heeft met een aantal anderen gekeken wat voor een lessen we kunnen trekken uit het verleden.

Bouw Woon Leef
Komende maand zetten we deze ontwikkeling in een breder perspectief. Verder spreken wij architect Diederik Dam over zijn ontwerp voor Poort van Toorop en over hoe hij de toekomst van Nieuw-West ziet. Carolyn van Duijvendijk-Koster, directrice van projectontwikkelaar Wonam die veel in Nieuw-West bouwt, spreken we over de potentie van Nieuw-West. 30 maart gaan wij in Pakhuis de Zwijger discussiëren over dit onderwerp. Dit gratis bijwonen kan via deze link.

De laatste nieuwtjes van Bouw Woon Leef? Abonneer je hier