"Ik wilde er nog niet dood gevonden worden". Bouw Woon Leef in Almere.

Bouw Woon Leef trekt de polder in. Op zoek naar polderpioniers in Lelystad en Almere. In deze steden is het namelijk mogelijk te bouwen waar en wat je maar wil.

Kijk bijvoorbeeld naar Almeerders Joost en Marianne. “Twintig jaar geleden wilde ik hier nog niet dood gevonden worden”, aldus het echtpaar. Nu wonen zij in een loodswoning in een lege polder bij Almere Hout. Met slechts 40 euro per maand kosten aan gas en licht op een grondoppervlakte van 1500 vierkante meter, denken zij daar nu wel anders over.

Ook spreken we Amal Abbass Saal. Zij is één van de initiatiefnemers van Diamondiaal. Dit is een gloednieuw en volkomen uniek intercultureel werelddorp dat deze zomer gebouwd gaat worden in Oosterwold Almere. Tot slot brengen we een bezoek aan Nobelhorst ten oosten van Almere Stad. Hier creëren bewoners zelf het dorpsgevoel door hun eigen wijk en de openbare ruimtes gemeenschappelijk te ontwikkelen. Henk was de eerste huurder en Dennis de eerste ondernemer. Zij zijn de pioniers van Nobelhorst.

Lelystad
Zo'n 20 kilometer noordelijker worden unieke bouwprojecten gerealiseerd. Een voorbeeld hiervan is het zelfbouwproject aan de Oostvaardersplassen dat geïnitieerd is door bewoners zelf. En als het aan Leystad ligt, is dit pas het begin. Woonwethouder Job Fackeldey geeft een interview over de plannen om meer mensen naar de gemeente te trekken.

Bekijk hier onze video's over polderpionieren in Almere & Lelystad.