'Van der Laan was gewoon beregoed'

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg, PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman en partijprominent Felix Rottenberg hebben uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan. Ze waren vanavond te gast in ons programma Partij Politiek.

'Ik kan me nog goed herinneren dat ik hem voor het eerst ontmoette', vertelde Moorman in Park Politiek. 'Dat was in 2010. Hij was toen informateur van de coalitie-onderhandelingen. Het waren geen makkelijke onderhandelingen. Hij kwam de fractiekamer binnen, er was rust. Het leek wel alsof alle energie in de kamer naar hem toe ging. Iedereen wilde horen wat hij te zeggen had'.

Rots in de branding
Moorman noemde Van der Laan haar 'rots in de branding'. 'Ik heb uiteindelijk 7,5 jaar met hem mogen werken. Daar ben ik heel dankbaar voor'.

Rottenberg vond Van der Laan als burgemeester 'gewoon beregoed'. 'We hadden meer dan een politieke vriendschap, maar noem hem geen allemansvriend. Het was altijd op het scherp van de snede'.

Recht op demonstratie
Volgens Aalbersberg is Amsterdam veiliger geworden onder leiding van Van der Laan. 'We hebben zes jaar geen grote ordeverstoringen gehad. De ME traint veel, maar u hebt ze de afgelopen jaren nog nauwelijks zien optreden in de stad. En aan de andere kant was het recht op demonstratie bijkans heilig'.

Bekijk de hele uitzending van Park Politiek terug via AT5.nl/gemist/tv.

Meer berichten over het overlijden van Van der Laan op AT5.nl/vanderlaan.