'Zijn betrokkenheid bij discussie over Zwarte Piet werd enorm gewaardeerd'

Hij was elk jaar vaste gast bij de herdenking van het slavernijverleden. Voor de vrijdag overleden burgemeester Eberhard van der Laan was het belangrijk dat dit elk jaar op een goede manier werd herdacht.

Vorig jaar dreigde de herdenking uit de hand te lopen en toen was het Van der Laan die samen met Clarence Seedorf ingreep en in gesprek ging met de demonstranten. 'Toen ik naar hem toeging en het aan hem voorstelde, zei hij meteen van: "Ja natuurlijk!", herinnert Yvette Forster.

Lees ook: Bloemenzee bij ambtswoning groeit en groeit: 'Hij had een prachtig hart voor de stad'

'Iedereen trok aan hem, het was net een popster!'
Dit jaar moest hij tot zijn grote spijt op het laatste moment afzeggen, zijn ziekte belemmerde Van der Laan er bij aanwezig te zijn. 'En dat geeft de betrokkenheid van Eberhard van der Laan zo goed aan en dat hebben wij heel erg gewaardeerd', vertelt Anton Deul van NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis).

Deul kreeg veel met Van der Laan te maken in de Zwarte Pieten-discussie. 'Hij schudde mij de hand en hij zei: "We gaan deze klus samen klaren. Dit is te belangrijk voor de stad." En die persoonlijke benadering heb ik heel erg gewaardeerd.'

Lees ook: Van der Laan gaf de Jan Eef weer moed: 'Dat maak je toch normaal niet mee?'

En vele leden van de zwarte gemeenschap in de stad deelden die waardering, zo bleek als hij bijvoorbeeld rondliep op Kwaku. 'Iedereen trok aan hem, kom bij mij even worst eten en dat liet ie zich gewoon welgevallen', vertelt Forster. 'En hij ging er lekker zitten en eten. Een praatje maken met mensen. Het was net een popster, haha!'