Dag 5 Djordy-proces: '16 kogels in enkele seconden op gezin afgevuurd'

De rechtszaak tegen zeven verdachten van de moord op Djordy Latumahina wordt vanochtend hervat. Het is een belangrijke dag vandaag, het Openbaar Ministerie (OM) zal de strafeisen tegen de in totaal zeven verdachten bekendmaken.

De verwachting is dat die eisen fors zullen zijn. De vijf hoofdverdachten worden verdacht van de moord op Djordy en de poging tot moord op zijn vriendin en hun dochter op 8 oktober 2016. Twee anderen zouden de vluchtauto's hebben gestolen. Lees hier terug wat er op dag 1, 2, 3 en 4 is besproken.  

Kijk hier gedeeltes van het requisitoir terug van de officieren van justitie Caroline Cnossen en Anke van de Venn.

Lees ook: Groep van zeven staat terecht voor moord Djordy Latumahina: wie is wie?

16.15 uur
Tony D. en Djurgen W., de twee mannen die volgens OM Latumahina bij vergissing doodschoten, krijgen wat het OM betreft allebei een gevangenisstraf van 30 jaar.

De broers Cedric en Wendell R., de vermeende coördinatoren, en Ulrich B. (vermeend chauffeur) hoorden respectievelijk 30, 25 en 25 jaar tegen zich geëist worden. 

Lees ook: Straffen van 25 tot 30 jaar cel geëist voor moord Djordy Latumahina

15.15 uur: 
Het Openbaar Ministerie kan zich niet voorstellen dat Ulrich B., de vermeende chauffeur, bij de voorbereiding niet zou hebben meegekregen dat het om een liquidatie ging. 


14.30 uur:
In de rechtszaal wordt een video van Tony D. tijdens het politieverhoor vertoond. Het OM wil zo laten zien dat Tony wel antwoorden geeft op persoonlijke omstandigheden op het moment dat hij verdachte is van wapenbezit. Maar wanneer hij dezelfde vragen krijgt als moordverdachte zwijgt hij.

13.45 uur:
Ook de twee vermeende schutters die zeggen elkaar niet te kennen, zijn gefilmd in het dagverblijf van de politie. Eerst zeggen ze niets maar uiteindelijk beginnen ze toch te praten. 

13.30 uur:
De man die de vluchtauto bestuurde is uitgebreid afgeluisterd toen hij vast zat. Ulrich B. zegt onder meer dat hij betaald is als loopjongen bij de liquidatie. 

13.00 uur:
Het surfgedrag van de verdachten is ook onder de loep genomen en dat had enkele opvallende resultaten. Vermeende schutters Tony D. en Djurgen W. lazen daags na de moord op berichten op AT5.nl, Crimesite.nl en Vlinderscrime van Martin Kok.

12.00 uur: 
Het OM heeft hun verhaal vooral opgehangen aan de bewegingen van de auto’s die zijn gekoppeld aan de verdachten en hun uitgepeilde telefoons. Deze prepaid Nokia’s bleken tegelijkertijd bij dezelfde leverancier te zijn gekocht. 


11.30 uur: 
Op een televisie doet het OM uit de doeken hoe de groep in aanloop naar 8 oktober op en neer bewoog tussen Aalsmeer, Hoofddorp en Amsterdam. Na 8 oktober, de dag van de moord, hield dit op. 

11.00 uur:
Het OM zet nog eens uiteen met hoeveel geweld Djordy Latumahina om het leven is gebracht. 'Binnen een enkele seconden zijn 16 kogels afgevuurd.' 

10.50 uur:
De recherche schudde aan de spreekwoordelijke boom met het plaatsen van peilbakens onder de auto's van de verdachten. En dat had resultaat: 

10.40 uur:
Wat Ulrich B. betreft is het bijna niet meer de vraag of hij veroordeeld wordt maar voor hoelang. 

10.25 uur: 
Het requisitoir zal zeker vier uur in beslag nemen. Het OM zegt onder de indruk te zijn van de liefde van Djordy's familie 'die niet werd overschaduwd door de pijn en de woede'. 

10.15 uur:
En de zitting gaat beginnen, op één na zijn alle verdachten aanwezig vandaag. Ulrich B., de vermeende chauffeur van de vluchtauto's, is er niet bij vanwege een hernia. 

10.05 uur:
De zitting had om 09.00 uur moeten beginnen maar is inmiddels al meer dan een uur vertraagd.


09.00 uur:
Tijdens de laatste zittingsdag, afgelopen vrijdag, liepen de emoties hoog op. De ouders van Djordy toonden een film met beelden van zijn leven. Nooit eerder hebben nabestaanden de verdachten in een Nederlandse rechtszaak op die manier geconfronteerd.

Ook sprak Djordy's vriendin, die zwaargewond raakte bij de schietpartij, in een audio-boodschap over hoe hun jonge dochtertje getuige was van de schietpartij en zag hoe haar vader werd doodgeschoten en haar moeder in coma raakte. 

Lees meer: Nabestaanden vertellen in moordzaak Djordy: 'Mijn dochtertje heeft gezien hoe wij doorzeefd werden'