Twintig kankerpatiënten Slotervaart twee weken zonder behandeling door 'administratieve fout'

Zo'n twintig patiënten van het MC Slotervaart die een behandeling kregen tegen kanker, zijn de dupe geworden van administratieve fouten tijdens de overdracht door het faillissement. Hierdoor heeft hun chemo- of hormoontherapie twee weken stilgelegen.

Dat heeft een woordvoerder van de curatoren van het ziekenhuis aan Trouw vertelt. Het is nog onduidelijk of dit ook gevolgen heeft voor de behandeling en de gezondheid van de patiënten. Maar volgens Marcel Soesan, voormalig internist-oncoloog in het Slotervaart, heeft het voor veel paniek en onrust gezorgd bij de patiënten. 

In totaal stonden er zestig kankerpatiënten op een lijst die hele zware medicatie krijgen in de vorm van tabletten. Maar door het faillissement van het ziekenhuis wilde de groothandel de dure medicijnen niet meer leveren. De lijst was overgedragen aan het OLVG, maar zij konden de drukte niet aan. Hierdoor zouden de gedupeerden tussen wal en schip terecht zijn gekomen.

'Miscommunicatie'
Elles in ’t Hout, een woordvoerder van het OLVG, laat weten dat zij niet overbelast waren door de overdracht van de patiënten, maar er sprake is van miscommunicatie. Volgens haar zouden zowel de specialisten, als de patiënten van het Slotervaart in de veronderstelling zijn geweest dat zij de medicatie direct bij de ziekenhuisapotheek konden halen. Maar volgens in 't Hout konden de patiënten de medicatie pas krijgen na het zien van een specialist en inschrijving in de poli van het OLVG. 

'Overvallen'
Het grootste verwijt is de chaos die het plotselinge faillissement met zich meebracht. Hierdoor kon de zorg volgens Soesan niet goed afgebouwd worden. Daarnaast vindt hij dat het Zilveren Kruis, de grootste verzekeraar in de regio, rekening had moeten houden met de problemen van deze groep. Het Zilveren Kruis zegt hiervan niet op de hoogte te zijn geweest en zegt ook overvallen te zijn door het plotselinge faillissement. De verzekeringsmaatschappij stelt het Slotervaart verantwoordelijk voor een goed verloop van de overdacht. 

'Dit was een administratief gevolg van het faillissement. Het was inherent aan de situatie waarin we zaten', zeggen de curatoren van het Slotervaart tegen de krant.

Soesan laat weten dat alle twintig patiënten inmiddels weer onder behandeling zijn.