Door falende pieper kwam reanimatie voor patiënt MC Slotervaart te laat

Vlak voor het faillissement van het MC Slotervaart kampte het ziekenhuis afgelopen zomer met een haperende pieper. Hierdoor kwam het reanimatieteam pas na twaalf minuten aan bij de patiënt in nood. Dat bleek te laat.

Dat meldt Het Parool. De reanimatie apparatuur die de ademhaling kan overnemen en de patiënt kan defibrilleren moet binnen een paar minuten bij de patiënt in levensgevaar zijn. In dit geval werkte de pieper niet en rende een medewerker door de gangen van het ziekenhuis om alarm te slaan. De patiënt moest met de hand gereanimeerd worden, maar dit was tevergeefs. 

Niet te voorkomen
Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis zou uit een uitgevoerd onderzoek blijken dat de patiënt ook overleden zou zijn als de reanimatie wel was verlopen zoals het hoort en was dit niet te voorkomen. Waarop een anonieme arts reageert dat het feit blijft dat een pieper haperde in een noodsituatie. 'Dat mag nooit gebeuren.'

Verouderde pieper
De Calamiteitencommissie van het ziekenhuis heeft een brief geschreven naar de raad van bestuur over het incident, die in handen is van de krant. In deze brief wordt geschreven dat er al langere tijd een zeer onveilige situatie zou zijn door het niet functioneren van het piepersysteem en hier geen veiligheidsmaatregelen genomen werden. Een groot deel van de artsen zouden nog met een verouderde pieper rondlopen. Bronnen melden dat in de maanden voor het faillissement artsen onvoldoende gefaciliteerd werden om hun werk goed uit te kunnen voeren. 

Volgens de brief is het nog eens twee keer voorgekomen dat de pieper zijn werk niet deed. Deze gevallen liepen gelukkig goed af. Het onderzoek naar dit incident, wat uitgevoerd wordt door Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, loopt nog.