Eberhard van der Laan ontvangt de Gouden medaille van de stad

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft vandaag in zijn ambtswoning een Gouden medaille van de stad gekregen. De loco-burgemeester en de wethouders kwamen de medaille langsbrengen.

Zijn motto: "Alles voor de stad" staat in het pronkstuk gegraveerd. De Gouden medaille is de hoogst mogelijke gemeentelijke onderscheiding en is bedoeld voor mensen die een uitzonderlijk verschil hebben gemaakt voor de stad. 

Voor Van der Laan ontvingen Henk Dijkstra (2017), Frits Goldschmeding (2013), Joop van den Ende (2010), Job Cohen (2010), Ernst Veen (2009) en Martijn Sanders (2006) een Gouden medaille.

Lees ook: Duizenden klappen bij ambtswoning voor Eberhard van der Laan

Taken neergelegd
In januari werd uitgezaaide longkanker bij de burgemeester vastgesteld. Maandag kreeg hij te horen dat hij niet meer verder behandeld kan worden en dus kondigde de burgemeester aan dat hij zijn taken naast zich neer zou leggen.

Na bekendmaking van zijn aftreden schreef Van der Laan een brief aan alle Amsterdammers, die hij eindigde met: 'Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel, Eberhard van der Laan'.

Om steun te betuigen, verzamelden duizenden mensen zich woensdagavond bij de ambstwoning van de burgemeester. De menigte applaudiseerde en zong samen "Aan de Amsterdamse grachten". Van der Laan was niet in staat om naar buiten te komen, maar zijn vrouw bedankte alle aanwezigen voor de steun. 

Lees ook: Reacties op vertrek Van der Laan: 'Bewondering voor zijn moed en openheid'