Animatie: zo groeide Amsterdam de afgelopen eeuw

150.000 mensen moeten straks wonen en werken in Haven-Stad, evenveel mensen als er nu in Haarlem wonen. Het gigantische nieuwe stadsdeel van Amsterdam moet de komende tientallen jaren gebouwd worden. Maar Haven-Stad is zeker niet de eerste uitbreiding van Amsterdam.

Aan het begin van de 20e eeuw wordt de Gordel '20 '40 gebouwd en ontstaan onder andere de Rivierenbuurt en De Baarsjes. Maar ook in Noord en Oost worden tussen grofweg 1920 en 1940 nieuwe wijken gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog is er grote woningnood in de stad en moet het voor de oorlog bedachte Algemeen Uitbreidingsplan uitkomst bieden. Na de oorlog wordt er met name in Nieuw-West veel gebouwd en ontstaat in Zuid de wijk Buitenveldert.

Animatie: woon jij straks in de Amsterdamse haven?

In de jaren zestig is er opnieuw ruimtegebrek en wordt een deel van de gemeente Weesperkarspel bij de stad gevoegd. Dat gebied ken je nu misschien beter als Zuidoost. Tot slot verhuisden aan het begin van deze eeuw de eerste mensen naar de nieuwe woonwijk IJburg. Check onze animatie als je wil weten hoe Amsterdam de stad werd, zoals je hem nu kent.

Wil je meer weten over Haven-Stad? Check dan www.at5.nl/havenstad. Kijk voor meer video's op onze Youtube-pagina.