Er is al jaren een Johan Cruijffbrug in Amsterdam: 'Hij verdient wel beter'

Iedereen is het er wel over eens dat de Arena naar Johan Cruijff vernoemd dient te worden. Maar wat vele Amsterdammers (inclusief buurtbewoners) niet weten, is dat er in de Watergraafsmeer al een brug is die de naam draagt van de nummer 14.

En die is er al sinds 2005, in Park de Meer. In tegenstelling tot Cruijffs verdiensten is de Johan Cruijffbrug niet de meest imposante brug van de stad. Brug 2238 ligt verscholen tussen de Esplanade en Anfield Road: 'Aanvaller. Winnaar Europa Cup 1 1971,1972, 1973'.

Lees ook: Alle berichten rond het overlijden van Johan Cruijff op AT5.nl/cruijff

'Beetje een lullige brug'
Navraag in de buurt leert ook dat men niet bepaald op de hoogte is. 'We hebben wel de Barry Hulshofbrug. De Sjaak Swartbrug, maar de Johan Cruijffbrug hebben we niet'. Bij nader inzien vinden ze het eerbetoon in de Meer ook wel wat karig. 'Ik moet zeggen dat het wel een beetje lullige bruggetjes zijn voor al die sterren die we gehad hebben.'

Een voorbijganger denkt wel te weten over welke brug hij zojuist gefietst is. 'De Johan Neeskensbrug! Niet? Ik vind het ook wel een rampzooitje, hij verdient wel beter. Hier zou ik mijn naam ook niet op willen hebben. Jij wel?'.