Museumnacht in de Nieuwe Kerk: 'We Have a Dream is heel actueel'

Een lange rij voor de Nieuwe Kerk, waar de expositie 'We Have a Dream' te zien is. Een tentoonstelling over Nelson Mandela, Mahatma Gandhi en Martin Luther King. Allemaal 'gewone' mensen die uiteindelijk de leiders werden van grote bewegingen. Tijdens de Museumnacht is deze expositie ook te bezoeken en wij gingen er langs.

Laurens Meijer van de organisatie: 'Ik denk dat het een hele actuele expositie is. Want in Nederland heb je natuurlijk een discussie over Zwarte Piet et cetera. Dus vanuit dat perspectief is het belangrijk dat we de verhalen van deze mensen vertellen.'

In de Nieuwe Kerk is behalve veel te zien ook genoeg te doen. 'Deze dames gaan een speech schrijven. Niet zomaar een speech, een 'ik heb een droom'-speech. En 'We Have a Dream', dat is de expositie en we willen graag mensen via metaforen, mooie woorden en een mooie performance aanzetten om te blijven dromen', zegt een medewerker. Ook is er een test om te kijken of je het meest op King, Gandhi of Mandela lijkt.

AT5 doet de hele avond verslag vanaf de Museumnacht. Onze verslaggevers gaan onder andere langs in de Nieuwe Kerk, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Check onze speciale Museumnacht-pagina voor meer.