Museumnacht: 120 gevouwen vagina's op een museumwand

De hele nacht maken we reportages vanaf de Museumnacht. En uiteraard gingen we ook even langs het Van Gogh Museum waar 120 papieren gevouwen vagina's op een muur waren geplakt.

No More Cutting heet de installatie. 'Vrouwen hebben het idee dat een vagina niet gewoon is en passen het aan naar een norm waarvan ze denken dat wel goed is. De kunstenares heeft eigenlijk gevraagd: stuur een foto van je vagina op en ik maak er een replica van', legt Roos Wijnen van het Van Gogh Museum uit.

Naast het kunstwerk wordt er ook gediscussieerd over het onderwerp. 'Het staat in lijn met deze ruimte. Bregje Hofstede van De Correspondent doet een lezing over waarom de kut meer kunst verdient.'

De vrouw staat centraal in het Van Gogh vanavond. Zo is er veel te lezen over Jo van Gogh, de vrouw van Theo van Ghog, de broer van Vincent. Zij erfde alle stukken van Vincent. 

AT5 doet de hele avond verslag vanaf de Museumnacht. Onze verslaggevers gaan onder andere langs in de Nieuwe Kerk, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Check onze speciale Museumnacht-pagina voor meer.