Minder huizen en hogere huren: beleggers veroveren woningmarkt

Eén op de zes verkochte woningen in de stad, komt in handen van beleggers die flink winst hopen te maken. Daarom blijven de prijzen maar stijgen en zijn er minder woningen voor Amsterdammers.

In het eerste kwartaal van 2016 ging maar liefst 16 procent van alle verkochte woningen naar beleggers. Dat schrijft Het Parool. Dat is meer dan in voorgaande jaren.

Lees ook: Verkopers aan de macht: Wilford maakte ton winst op huis van 54 m2

Deze investeerders maken handig gebruik van de huidige rente, die erg laag is. Amsterdamse panden zijn erg lucratief omdat ze op te delen zijn in meerdere kleine appartementen die je weer voor hoge prijzen kunt verhuren. Er is zelfs een term voor: buy-to-let. Kopen om te verhuren.

Extra hoge huur
Door deze praktijken hebben gewone Amsterdammers minder kans op een woning. Daar komt nog eens bovenop dat de huurprijzen extra stijgen.

Er zijn ook risico's. 'Als met andere investeringen betere rendementen te behalen zijn, keren ze zich weer af van de huizenmarkt', zegt Senne Janssen, senior econoom bij ING, in de krant. Dat kan een enorme schok op de woningmarkt veroorzaken.

Lees ook: Beloning van 10.000 euro voor betaalbare huurwoning: 'In ruim een jaar terugverdiend'

Wanneer de prijzen in de stad weer zullen afvlakken, is niet te voorspellen. Als een correctie uitblijft dan kan er weer een enorme klap komen zoals met de vorige huizencrisis. Van een nieuw crisis is nu nog geen sprake. 'Maar mensen die dit jaar een huis in Amsterdam kopen, doen er verstandig aan niet meer te rekenen op prijsstijgingen van tien procent', aldus Janssen.