Liever schaken dan achter de PlayStation

Het is al weer tien jaar een begrip in Oost, de schaakschool van Mustapha el Jarmouni.

Basisschoolleerlingen leren hier de kneepjes van het schaakspel, maar het is volgens El Jarmouni vooral goed voor hun denkvermogen, discipline en de prestaties op school. Bovendien leren de kinderen hier op jonge leeftijd ook omgaan met verliezen.

De schaakschool kan niet functioneren zonder de hulp van vrijwilligers, zoals de student Samuel Cohn. Hij leert de kinderen om op een andere manier naar sport te kijken.

'Ik merk dat ze leren zich te concentreren', zegt Cohn. 'Ze realiseren zich dat ze winnen omdat ze eerst hebben nagedacht.' De leerlingen zelf zijn ook enthousiast. 'Je wordt er slimmer van', zegt Mohamed (8). Zijn vriendje Nazareth voegt toe dat je je hersenen moet gebruiken, 'in rekenen ben ik bijna heel goed.' Op de vraag of ze gewoon niet liever thuis achter de PlayStation zitten, is Mohamed duidelijk: 'Nee, schaken is leuker!'

In december brengt AT5 een ode aan de onbekende helden. Zo voor Elkaar is een nieuwe serie van AT5 in samenwerking met het Oranje Fonds. Zo Voor Elkaar zie je elke werkdag van 11 t/m 22 december om 16.55, 18.30, 20.50 of 23.50 op AT5 of via AT5.nl/zovoorelkaar.