'Ze helpt me minder brutaal te zijn'

De 25-jarige Jean-Nayra uit Curacao is coach bij Elance Academy, een organisatie die meiden uit verschillende leefwerelden bij elkaar brengt.

Ze begeleidt Zakijah uit Noord, die moeite heeft om mee te komen in de maatschappij. Ook is er geen stabiele thuissituatie, waardoor ze beperkt wordt in haar kansen. 'Ze helpt mij met minder brutaal zijn tegen mensen, beleefd zijn' zegt Zakijah. 'Ik was soms brutaal en deed dingen die niet goed waren.'

Ook de moeder van Zakijah is erg blij met de hulp van Jean-Nayra. De relatie met haar dochter liep niet altijd soepel. 'Ze ging echt haar eigen gang, buiten mijn autoriteit om.' Vaak liep een conflict met haar dochter uit in een schreeuwpartij, maar dankzij de hulp van Elance Academy gaat het nu beter.

Volgens Jean-Nayra is Zkijah vaak nog onzeker. 'Ik herken dat van mijzelf,' zegt Jean-Nayra, 'als je onzeker bent is het ook moeilijk om contact te maken met andere mensen.'

In december brengt AT5 een ode aan de onbekende helden. Zo voor Elkaar is een nieuwe serie van AT5 in samenwerking met het Oranje Fonds. Zo Voor Elkaar zie je elke werkdag van 11 t/m 22 december om 16.55, 18.30, 20.50 of 23.50 op AT5 of via AT5.nl/zovoorelkaar.