‘Vluchtelingen zijn de toekomst van Nederland’

'Jullie hebben er te weinig', zegt Jason met Amerikaanse tongval. Hij is als vrijwilliger docent bij HackYourFuture en doelt op het aantal jonge mensen dat straks een gedegen opleiding heeft op het gebied van computerprogrammering.

Bij HackYourFuture krijgen vluchtelingen via een soort bootcamp de kans om opgeleid te worden tot programmeur. De filosofie is duidelijk: vluchtelingen moeten vrijwel direct skills krijgen, zodat ze zo snel mogelijk zelfredzaam kunnen zijn.

'Het is een goede match', zegt Jason. 'Deze mensen willen leren en werken aan de toekomst, en er is een economie die een tekort heeft aan energieke jonge mensen die willen leren.'En volgens de uit Syrië gevluchte G. is het ook een hele leuke club.  

'De relatie tussen docenten en studenten is geweldig, we zijn meer vrienden', zegt G. 'Ik durf wel te zeggen dat we een grote familie zijn.' 

In december brengt AT5 een ode aan de onbekende helden. Zo voor Elkaar is een nieuwe serie van AT5 in samenwerking met het Oranje Fonds. Zo Voor Elkaar zie je elke werkdag van 11 t/m 22 december om 16.55, 18.30, 20.50 of 23.50 op AT5 of via AT5.nl/zovoorelkaar.