Start van hoofdcontent

Stad

nl

Er wordt op het IJ geschaatst op 30 april

17 april 2013, 10.46 uur · Aangepast 17 april 2013, 17.32 uur · Foto: Frank Buis/AT5

Van Willem-Alexander en Maxima is bekend dat ze grote sportliefhebbers zijn, bij de Koningsvaart is er voor de sport dan ook een grote rol weggelegd.

Zo komt er een schaatsbaan in het IJ liggen. Gianni Romme, Bart Veldkamp en Marianne Timmer zullen hierop hun rondjes 32,1 gaan draaien. De koninklijke sloep krijgt een ere-escorte van o.a. olympisch surfkampioen Dorian van Rijsselberghe en de gouden roeiers van de Holland Acht van Atlanta 1996. Eerder was al bekend dat olympisch turnkampioen Epke Zonderland een demonstratie zal geven.  

De tocht zal voeren langs het filmmuseum EYE , waar Nederlandse acteurs de koning zullen begroeten in hun bekendste rol. Jeroen Krabbé zal bijvoorbeeld zijn personage Guus uit de Soldaat van Oranje tevoorschijn toveren.

Grote schepen zorgen voor een kleine versie van Sail op het IJ. Vanaf een tallship wordt een medley van musicals opgevoerd, zoals Ciske de Rat en De Jantjes. Ook de Jostiband en het Amsterdamse Zwanenkoor verzorgen muzikale intermezzo's. Daarnaast is er een speciale boot van Gay Pride. De Voice Kids-winnaressen Laura van Kaam en Fabienne Bergmans treden speciaal op voor de drie prinsesjes.