Start van hoofdcontent

Stad

nl

Excuses politie na arrestaties Dam

30 april 2013, 13.18 uur · Aangepast 15 mei 2013, 19.24 uur · Foto: Frank Buis/AT5

De politie heeft dinsdag 'onterecht' de activiste Joanna en republikein Hans Maessen van de Dam verwijderd.

Dat meldde de politie. De twee werden van de Dam verwijderd vlak voordat de koninklijke familie op het balkon verscheen, omdat 'collega's dachten dat er een mogelijke verstoring' zou plaatsvinden.

De twee hebben excuses aangeboden gekregen en worden teruggebracht naar het centrum. 'Dit had niet mogen gebeuren', aldus de zegsvrouw.

Joanna en Maessen waren op de Dam en werd door politiemensen verwijderd toen Joanna een kartonnen bordje boven haar hoofd hield met de tekst: 'Ik ben geen onderdaan.'

In de aanloop naar de troonswisseling hadden de politiechef en burgemeester van de hoofdstad menig maal gezegd dat individuen op de Dam een wit T-shirt mogen dragen met een kritische tekst over de monarchie, een witte ballon mogen dragen of met een witte zakdoek mogen zwaaien. De republikeinen hebben wit gekozen als actiekleur voor 'minder monarchie'. Demonstreren met meerdere mensen is op de Dam niet toegestaan. 'Maar als individu mag je uiting geven aan je onvrede over de monarchie, zolang het binnen de grenzen van de wet gebeurt. Wij willen de grondwettelijke vrijheden vanzelfsprekend niet aantasten', zei een woordvoerder van de burgemeester eerder.

Iemand die alleen staat en boe roept of een spandoek met een kritische tekst bij zich draagt, wordt ongemoeid gelaten, zo werd gezegd.

Republikein Hans Maessen beroept zich op vrijheid van meningsuiting op Dam. De politie voert hem af. twitter.com/goosontherun/s…

— hans goossen (@goosontherun) April 30, 2013