Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dierenbescherming: 'Stop met verkoop konijnen'

14 mei 2013, 09.27 uur · Aangepast 16 mei 2013, 10.37 uur

Amsterdamse dierenspeciaalzaken zouden geen konijnen meer moeten verkopen. De beestjes overlijden vaak tijdens het transport en ook bij het verzorgen van een konijn komt meer kijken dan veel mensen denken.

De Dierenbescherming Amsterdam heeft alle dierenspeciaalzaken in Amsterdam en Diemen een brief gestuurd met de oproep te stoppen met de verkoop van konijnen. 'Er zijn ernstige welzijnsproblemen tijdens de transporten van de dieren van Oost-Europa naar de groothandel in Nederland. Veel dieren overleven deze tocht niet', schrijft de dierenbescherming.

Bovendien onderschatten veel consumenten het verzorgen van een konijn. 'Consumenten kopen een konijn of knaagdier vaak in een impuls (...) Eenmaal thuis blijkt het nieuwe huisdier toch tegen te vallen. Gevolg: het dier wordt als wegwerpartikel afgedankt en veelal gedumpt in de openbare ruimte'.

Mensen die toch een konijn willen zouden er beter een uit een opvangcentrum kunnen halen. En dierenwinkels zouden zelfs voordeel kunnen ondervinden van het stoppen met konijnenverkoop. 'De winkeleigenaar hoeft zich niet meer bezig te houden met het verschonen en voeren van de dieren, een dagelijkse tijdrovende taak. Om nog maar te zwijgen van het ongemak en de kosten die het verzorgen van zieke dieren met zich meebrengt. Daarnaast is de speciaalzaak voorgoed verlost van het dilemma wat te doen met de niet verkochte dieren', meent de dierenbescherming.