Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nachtelijke heiwerkzaamheden houden Zuid wakker

16 mei 2013, 12.03 uur · Aangepast 16 mei 2013, 23.26 uur

Tientallen mails, tweets en telefoontjes kreeg AT5 woensdag binnen van Amsterdammers die midden in de nacht werden opgeschrikt door het geluid van heiwerkzaamheden.

Vanuit de Rivierenbuurt tot aan de Watergraafsmeer stroomden de meldingen over het nachtelijke heigeluid binnen. Maar waar de herrie precies vandaan kwam was voor vrijwel alle melders een raadsel. 

Gelukkig was ProRail zo vriendelijk om dit mysterie voor ons op te lossen. 'In de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag op donderdag waren er (hei)werkzaamheden in de bocht van de A10 / A2. We zijn hier bezig met het verdubbelen van het spoor', legt een woordvoerder uit. 'In verband met de veiligheid van weggebruikers en treinreizigers moesten deze werkzaamheden 's nachts worden uitgevoerd'.

Buurtbewoners waren per brief gewaarschuwd voor de overlast. Maar omdat de wind uit het zuid / zuidwesten kwam hadden plotseling veel meer Amsterdammers last van het geluid. 'Door de wind schijnt het geluid tot wel vijf kilometer ver te horen te zijn geweest', verklaart ProRail. 'Wij vinden dit ontzettend vervelend natuurlijk. We gaan het gebied waar we waarschuwingen verspreiden dan ook uitbreiden en extra metingen uitvoeren. Als blijkt dat we de geluidsnormen overschrijden, nemen we maatregelen'.

Volgende week dinsdag en woensdag moet ProRail opnieuw 's nachts heien in het gebied. 'We hopen natuurlijk dat de wind dan gedraaid is. Mensen die klachten of vragen hebben over de werkzaamheden kunnen overigens 24 uur per dag bij ons terecht op 0800-7767245'.