Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Verlos zieke konijnen Oost uit lijden'

24 mei 2013, 11.54 uur · Aangepast 25 mei 2013, 03.13 uur

Onder de konijnenpopulatie in het Diemerpark zijn virusziekten actief. Een dierenvereniging hoopt nu dat bewoners konijnen uit hun lijden willen verlossen.

De twee virussen komen alleen onder konijnen voor, als een konijn het virus eenmaal heeft is het beestje meestal al niet meer te redden.

Stadsdeel Oost liet op zijn website weten dat de virusaandoeningen niet gevaarlijk zijn voor mensen of andere dieren. Wel is het besmettelijk voor tamme konijnen, al kunnen die hiertegen ingeënt worden. Ook riep het stadsdeel op om de konijnen niet te helpen, omdat er weinig aan te doen zou zijn.

De oproep om de beestjes niet te helpen schoot Stichting Loes voor Dieren echter in het verkeerde keelgat. Volgens de stichting is het 'harteloos om de dieren maar te laten creperen zoals het stadsdeel Oost oproept.' Woordvoerster Joke Voorn vertelt in De Telegraaf dat de konijnen enorm zwaar lijden, het virus veroorzaakt namelijk ontstekingen in de mond en ogen, waardoor de konijnen niet kunnen eten en blind worden. Ook leggen vliegen eitjes in de ontstekingen, waarna larven zich door de huid naar binnen eten.

'In het beste geval wordt een knagertje door een vos gegrepen en is het snel klaar, maar als dat niet zo is, pak het beestje zelf op en breng het even naar de dierenarts waar het waardig uit zijn lijden verlost kan worden. Of, als iemand het zelf snel en pijnloos kan, verlos het zelf uit zijn lijden' zegt Voorn.

Stadsdeel Oost laat aan de krant weten het bericht op hun website te gaan nuanceren.