Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente komt prostituees tegemoet

29 mei 2013, 16.04 uur · Aangepast 30 mei 2013, 12.01 uur

Prostituees in Amsterdam mogen van de gemeente toch de hele nacht blijven doorwerken.

De vrouwen boekten hun succesje tijdens de inspraakronde, want het stadsbestuur heeft de sluitingstijden van prostitutiebedrijven in de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast.

Veel prostituees en exploitanten van ramen en bordelen waren tegen het plan om de deuren doordeweeks tussen 4.00 en 9.00 uur te moeten sluiten en in het weekeinde vanaf 5.00 uur. Vrouwen vreesden voor hun veiligheid, omdat ze dan 's nachts naar huis moeten. De gemeente komt ze tegemoet en maakte woensdag bekend dat prostitutiebedrijven tussen 6.00 en 8.00 uur gesloten dienen te zijn. 

De vernieuwe APV heeft als voornaamste doel de misstanden in de prostitutie aan te pakken. Zo wil de gemeente dat exploitanten intakegesprekken gaan voeren om zo te achterhalen of er signalen zijn van mensenhandel.

Ook ziet het er naar uit dat exploitanten verplicht worden een bedrijfsplan te overleggen, daarin moeten ze aangeven welke maatregelen er worden genomen aangaande de hygiene, gezondheid en veiligheid van prostituees en klanten. Ook wil de gemeente de leeftijdsgrens voor prostituees verhogen van 18 naar 21 jaar. 

Op 20 juni en 3 juli bespreekt de gemeenteraad de nieuwe prostitutieregels.