Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM eist tot 16 jaar in zaak-Van der Bijl

10 oktober 2008, 16.22 uur

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag tot zestien jaar gevangenisstraf geëist voor de moord op de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl. Hij werd op 20 april 2006 in zijn café op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Willem de Zwijgerlaan in West geliquideerd.
De twee mannen die de moord zouden hebben gepleegd, de 28-jarige Dwight S. en de 23-jarige Remy H., hoorden beiden zestien jaar tegen zich eisen. Tegen twee anderen, die de moordopdracht eerder zouden hebben aangenomen maar voortijdig afhaakten, is drie en vijf jaar geëist.
Volgens de officieren van justitie Hans Oppe en Michiel van IJzendoorn vormde Thomas van der Bijl, een goede bekende van talrijke mensen in de Amsterdamse onderwereld, een bedreiging voor "een aantal lieden" en moest hij "linksom of rechtsom vermoord worden'".
De advocaat van Dwight S., Theo Hiddema, benadrukte in zijn pleidooi dat S. onder grote druk heeft gehandeld en dat zich terugtrekken niet tot de mogelijkheden behoorde. Dat zou hij met de dood hebben moeten bekopen.
De vermoedelijke organisator van de moord, Fred R., staat volgend jaar terecht in het het grote liquidatieproces, dat in januari van start gaat. R. wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties dan wel voorbereidingen daartoe.
De rechtbank doet uitspraak op 27 oktober.

Zie ook:
Fred R. in het grote liquidatieproces, uit V/d Bijl-zaak (AT5 Nieuws 9 oktober)

En:
Dossier Liquidaties - Thomas vd Bijl
Special Report over huurmoord