Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brinkman terug bij Amsterdamse recherche

3 september 2013, 14.35 uur · Aangepast 5 september 2013, 21.08 uur

Hero Brinkman keert terug bij de Amsterdamse recherche. Dat zegt hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg op radio 1.

'Hij heeft feitelijk zes jaar politiek verlof gehad, we wisten dus dat hij op zeker moment weer bij ons aan de slag zou gaan', aldus Aalbersberg. 

Gisteren werd bekend dat Brinkman weer in dienst treedt bij de politie Amsterdam. Opmerkelijk was dat zowel de politie als Brinkman niet in details wilden treden over de inhoud van zijn functie. Ook politiebonden waren verbaasd over deze gang van zaken en pleitten vanochtend voor transparantie. 

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) doet nu onderzoek naar de betrouwbaarheid en integriteit van Hero Brinkman. Voor het vervullen van bepaalde functies binnen het politiekorps is een zogenoemde verklaring van geen bezwaar vereist. De AIVD onderzoekt nu of Brinkman die verklaring krijg. Afhankelijk van de uitkomst wordt bepaald welke functie hij krijgt binnen de recherche, laat een politiewoordvoerder weten.

En zo is er weer eens reuring rond de persoon van Brinkman. Hij kwam in 2009 in opspraak omdat hij dronken was en in Nieuwspoort ruzie kreeg met de barman. Hij heeft ook een strafblad, vorig jaar werd hij veroordeeld voor bedreiging met zware mishandeling. Hij wilde een aannemer te lijf gaan met een bijl. Er loopt overigens nog een beroep.