Start van hoofdcontent

Stad

nl

Geen auto, toch verplicht een parkeerplek

16 september 2013, 14.05 uur · Aangepast 17 september 2013, 01.08 uur

De SP-fractie in stadsdeel Noord wil dat woningbouwvereniging Rochdale stopt met de verplichte verhuur van parkeerplaatsen aan bewoners van het Bezaanjachtplein.

Afgelopen zomer hield de partij een enquete onder bewoners van het nieuwe appartementencomplex op het plein, boven het winkelcentrum in de Banne. Daaruit zou blijken dat verschillende bewoners van sociale huurwoningen geen auto hebben en toch verplicht worden een parkeerplaats in de parkeergarage te huren.

SP-fractieleider Daniël Peters: 'Rochdale vraagt ruim 40 euro voor zo'n parkeerplek. De huur van woning en parkeerplaats samen komt in sommige gevallen op ruim 700 euro per maand. Dat is geen sociale huur meer te noemen.' Volgens de partij is de uitkomst van de enquete opmerkelijk, omdat de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties in 2012 heeft afgesproken niet langer aan verplichte koppelverhuur te doen in de stad.

Ook het stadsbestuur en het dagelijks bestuur van Noord hebben zich er eerder tegen uitgesproken. De SP wil dat het stadsdeel Rochdale aanspreekt op het beleid.

Rochdale heeft inmiddels via twitter laten weten dat het klopt. Over de reden en of het mag, beloven ze later vandaag op terug te komen. Inmiddels heeft een woordvoerder laten weten dat Rochdale druk bezig is uit te zoeken hoe de situatie precies in elkaar zit. 'Als er fouten gemaakt zijn, dan zetten we die recht,' aldus deze woordvoerder.

@AT5 Het klopt, wij verhuren woning en pp samen. Waarom we dit doen, of het mocht en mag komen we op terug, even collega`s vragen!

— Corporatie Rochdale (@Rochdale_NL) September 16, 2013