Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe Paleis van Justitie alweer toe aan opknapbeurt

16 september 2013, 20.00 uur · Aangepast 11 juli 2014, 17.02 uur

Het nieuwe Paleis van Justitie aan het IJDock heeft alweer een opknapbeurt nodig. Er is een werkgroep in het leven geroepen om het pas opgeleverde pand eens goed onder de loep te nemen.

Er mankeert namelijk nogal wat aan het peperdure paleis, dat in totaal 165 miljoen euro kostte. Zo zijn de tafels in het pand namelijk zo laag, dat advocaten hun benen niet kwijt kunnen. Daarnaast zijn er onvoldoende bankjes in de hal en wachtruimtes, waardoor mensen moeten blijven staan én zouden de bankjes in de rechtzaal slecht zijn voor de rug.

Ook is vanaf de publieke tribune de zittingszaal slecht te zien, hapert de telefoonontvangst, werkt de Wifi slecht en zijn mensen gewond geraakt doordat ze tegen een slecht zichtbaar marmeren blok aan liepen. En dat terwijl het pand officiceel nog geopend moet worden. Dat gebeurt donderdag door koning Willem-Alexander.

Advocaat Richard Korver heeft geen goed woord over voor de gang van zaken: 'Men bedenkt blijkbaar achter een bureau iets, het ziet er op papier allemaal heel goed uit, maar als je op een tribune gaat zitten en je ziet de zaal niet, dan kun je je wel afvragen of men zijn werk goed heeft gedaan.' Ook een woordvoerder van het Paleis geeft ruiterlijk toe dat er een aantal zaken niet goed zijn gegaan.

Na de officele opening van het pand gaat een werkgroep aan de slag om de onvolkomenheden aan het pand in kaart te brengen en te verhelpen. De eerste zitting in het nieuwe pand was in maart.

Jos van Zetten