Start van hoofdcontent

Stad

nl

AT5 lanceert Amsterdam&ik

19 september 2013, 21.18 uur · Aangepast 12 mei 2014, 21.27 uur

AT5 heeft een nieuw journalistiek instrument voor berichtgeving over Amsterdam. Inwoners kunnen vanaf nu zelf een bijdrage leveren aan de totstandkoming van het nieuws door mee te doen met Amsterdam&ik.

App
Amsterdam&ik is een gratis app waarmee je ervaringen over jouw stad kan delen. Als je die installeert op je smartphone, neem je deel aan een gratis en online panel. Je krijgt iedere dag een vraag voorgelegd over iets wat speelt in de stad. Dat kan gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen: ‘Hoeveel fietsen heb jij?’, 'Hoeveel sloten heb jij op je fiets?' of ‘Is er het afgelopen jaar bij jou ingebroken?’

Push or pull, duwen of trekken?
Met Amsterdam&ik beschikt AT5 over een nieuw journalistiek instrument waarmee informatie over de stad en de ervaringen van de bewoners interactief verzameld kan worden. Om die interactie te stimuleren krijgen deelnemers een pushbericht. Het pushbericht wordt als pullbericht gebruikt. In plaats van informatie te zenden, wil AT5 met deze nieuwe app juist informatie uit de stad halen.

De resultaten geven inzicht in de diversiteit van de stad en kunnen aanleiding zijn voor discussie. Ze kunnen ook redactioneel gebruikt worden voor programma’s als ‘AT5 Nieuws’ en ‘De Stelling van Amsterdam’. Maar de app kan ook ingezet worden om onderzoeken, uitspraken en beweringen van derden onder de Amsterdammers te toetsen.

Een voorbeeld
Stel dat AT5 een actuele discussie wil voeren over het auto- en parkeerbeleid van de gemeente die bijv. de binnenstad permanent autovrij wil maken. Met Amsterdam&ik kan AT5 de discussie van extra informatie voorzien door bijvoorbeeld te peilen of mensen hun auto gebruiken voor hun dagelijkse boodschappen of hele kleine ritjes. De resultaten kunnen bijv. per stadsdeel worden geanalyseerd waardoor een nauwkeurig beeld kan onstaan van het autogebruik in Amsterdam.

Doe mee! Ga naar de appstore van jouw keuze (Google Play / AppStore) en installeer Amsterdam&ik