Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duitse 'bedvandaal' Rijksmuseum voor rechter

24 september 2013, 09.27 uur · Aangepast 24 september 2013, 17.25 uur · Foto: PhotoAtelier

Vandaag staat de 22-jarige Duitse toerist Dimitris voor de rechter die volgens het Openbaar Ministerie in juli in het Rijksmuseum een 17e-eeuws rustbed (waarde 2,5 miljoen euro) beschadigde.

Hij zou onder het afscheidingstouw zijn doorgekropen om op het bed voor een foto te poseren. Daarbij zou hij het bladgoud hebben beschadigd.

Een woordvoerder van het Rijksmuseum vindt dat de zaak is opgeblazen. 'Er is iemand gaan zitten op het bed en daarbij is een kleine schade ontstaan. We hebben geen schadeclaim ingediend, daarvoor was de schade te beperkt. Het OM heeft er een zaak van gemaakt.'

Volgens het museum is er een schilfertje van het bladgoud af, er is een voetafdruk zichtbaar en er is een klein scheurtje in de stof ontstaan. 'In geld uitgedrukt is het te verwaarlozen.'

De jongen ontkent de schade te hebben veroorzaakt, zegt zijn advocaat Keith Cheng. Volgens Cheng is hij 'heel voorzichtig' op de chaise longue gekropen, om zich te laten fotograferen. 'Het was erop en eraf', aldus Cheng.

Dat het voorzichtig ging en er geen sprake is geweest van vernieling, zou blijken uit beelden van een bewakingscamera, meent de raadsman.