Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gevangenen Havenstraat kregen nog weleens een 'showtje'

25 september 2013, 19.38 uur · Aangepast 27 september 2013, 19.45 uur

De laatste gevangene heeft vandaag de gevangenis aan de Havenstraat verlaten. Het complex wordt per 1 oktober wegens bezuinigingen gesloten.

Het lege gebouw wordt nog tot 1 januari 'bewaakt' door een gedeelte van het personeel. De rest van de personeelsleden gaat in andere complexen aan de slag. En als er afscheid wordt genomen, wordt er ook teruggekeken. 

Medewerker Kim werkt er sinds de heropening in 1986, hij heeft letterlijk de eerste gevangene zien komen. 'De verharding van de maatschappij merk je ook hier binnen, vroeger waren er veel meer beleefde mensen hier. Nu wordt er vooral meer gescholden.'

Omdat het gebouw middenin de stad ligt, kwamen er nog weleens bekenden van gevangenen langs. 'Dan stonden ze op straat te schreeuwen, of ze staken vuurwerk af tijdens oud en nieuw. Soms kwam er zelfs een vrouw langs die een showtje gaf, met 72 cellen aan de straatkant zorgde dat voor veel gejoel natuurlijk.'

Wat er nu met het pand gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Daar zal rond 1 januari, als het gebouw definitief gesloten wordt, meer over bekend worden.