Start van hoofdcontent

Stad

nl

Greet (73) thuis geboeid en beroofd van 36.000 euro

11 januari 2014, 16.04 uur · Aangepast 13 januari 2014, 16.15 uur

Greet Smit-van Lachterop deed woensdagochtend nietsvermoedend de deur open toen er door twee 'politieagenten' werd aangebeld. Ze werd vastgebonden en de twee overvallers gingen er met 36.000 euro vandoor.

Nadat Greet de deur opendeed, werd ze meteen op de grond gegooid en één van de mannen ging op haar zitten. 'Ze riepen: "Doet u nou rustig, dan doen we u niks. Zegt u nou maar waar de kluis met geld is"', vertelt Greet. De 73-jarige staat nog altijd te trillen op haar benen, ze is zo geschrokken dat ze zelfs niet kan meewerken aan een reconstructie van de brute overval.

Smit-van Lachterop had de grote som geld in huis omdat haar zoon, de uitbater van café De Jordaan aan de Elandsgracht, zijn kroeg aan het verbouwen is en het geld gebruikt om de restauratie te bekostigen. Het geld lag juist bij Greet omdat haar kleinzoon bij haar in huis woont en er zo dus altijd iemand thuis is.

Omdat bijna niemand wist dat het geld in de woning lag, heeft Greet sterk het vermoeden dat de daders door bekenden getipt zijn. Ze noemden zelfs haar kleinzoon bij naam. 'Als u binnen een uur de politie belt, schieten we Ricardo overhoop.'

Vrienden van de familie roepen op Facebook op geld te verzamelen voor een beloning. De tip die leidt naar de aanhouding van de daders is inmiddels duizend euro waard.