Start van hoofdcontent

Stad

nl

Parkeeropbrengsten naar recordhoogte

25 januari 2014, 13.10 uur · Aangepast 27 januari 2014, 17.14 uur

De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar een recordhoogte aan parkeergeld geïncasseerd. Volgens parkeerbeheerder Cition hebben automobilisten in 2013 166 miljoen euro parkeergeld betaald. Negen miljoen euro meer dan het jaar ervoor.

Citiondirecteur Jørgen Weekers zegt tegen Het Parool dat dit duidt op 'een hogere betalingsbereidheid'.

Tarieven gestegen
De tarieven voor een parkeervergunning zijn gestegen. Ook is het gebied waar voor parkeren betaald moet worden uitgebreid. Toch is volgens Weekers de hogere opbrengst vooral toe te schrijven aan geintensiveerde controles.

'We hebben vorig jaar 25 miljoen controles uitgevoerd, drie keer zo veel als in 2010. De pakkans is hierdoor omhoog gegaan.' Dat zijn gemiddeld ruim 68.000 auto's per dag. De dienst wil het aantal controles in de toekomst nog verder opvoeren.

Foutparkeerder niet beboet
Cition merkt dat steeds meer mensen hun auto op de stoep neerzetten, omdat Cition niet de bevoegdheid heeft foutgeparkeerde auto's te bekeuren. Foutparkeerders kunnen namelijk alleen bekeurd worden door buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's). De dienst is met de gemeente in gesprek om ook foutparkeerders te kunnen aanpakken.

Scanscooters
Dankzij scanauto's en scanscooters kan Cition steeds efficiënter werken. Daardoor kunnen parkeerwachters veel meer auto's controleren dan voorheen. Het aantal medewerkers is gehalveerd tot minder dan tweehonderd.