Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Weinig grip op criminaliteit Amsterdam-West'

17 februari 2014, 21.14 uur · Aangepast 20 februari 2014, 21.50 uur · Foto: frank Buis/AT5

De gemeente Amsterdam, de politie en de hulpverlening krijgen volgens stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer onvoldoende grip op de criminaliteit onder jongeren in de stadsdelen West en Nieuw-West.

Extreem geweld leidde tot een golf liquidaties van Marokkaans-Nederlandse jongeren. De volgende generaties lopen ook het risico in de zware criminaliteit te belanden, zegt Kuitenbrouwer vandaag in NRC Handelsblad.

In een jaar tijd waren acht jonge Marokkaans-Nederlandse jongens als dader of slachtoffer betrokken bij extreem geweld. Kuitenbrouwer vindt dat de informatie over de betrokken jongeren verdeeld is over allerlei instanties en dat komt de aanpak niet ten goede.

Taboe
Kuitenbrouwer vindt dat familie, buren, sportverenigingen en moskeeën moeten worden ingeschakeld om een beter beeld van jonge criminelen te krijgen. Probleem daarbij is het taboe dat in de Marokkaanse gemeenschap op het onderwerp criminaliteit rust.

De mensen zijn ook bang van de jongeren. Maar als het normaal wordt erover te praten, is naar de politie stappen gemakkelijker, aldus Kuitenbrouwer. Overheden zijn niet alleen in staat om het probleem op te lossen. Maar stap nummer één, met name voor de politie, is 'het afsluiten van de toegang tot wapens'.