Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Slachtoffer liquidatie Zaandam was gewelddadige ramkraker'

27 februari 2014, 12.07 uur · Aangepast 4 september 2014, 17.06 uur · Foto: Fiko

De 30-jarige Amsterdammer die vorige week werd doodgeschoten in Zaandam, is de crimineel Alexander Junior Gillis. De man had een aantal gewelddadige ramkraken en overvallen op zijn naam staan.

Dat meldt Het Parool. De man die ook wel bekend is onder de namen Gillis, Alex, Aleki of Alecci, hoorde rond 2007 bij een bende van zeer gewelddadige criminelen. De criminelen pleegden in die tijd circa tachtig overvallen, ramkraken en bedrijfsinbraken door heel Nederland.

De groep bestond voornamelijk uit Turkse, Marokkaanse en Surinaamse jongeren. Gillis was één van de leiders. De bende pleegde meerdere kraken per nacht en gingen er vaak vandoor in snelle auto's die bij de inbraak werden buitgemaakt.

In maart 2007 werd Gillis samen met andere bendeleden gearresteerd. De politie trof toen onder meer vuurwapens, een kogelvrij vest, drugs en cash geld aan. Het is niet bekend wat hij sindsdien heeft gedaan. De man woonde in Zaandam en Amsterdam.

Vorige week donderdag werd hij kort na 7.30 uur doodgeschoten in Zaandam. De man werd naast een auto gevonden op de Pieter Jelles Troelstralaan.